Categorieën
Algemeen

Veel munitie blootgelegd op Noordsvaarder

Door een combinatie van de wind en het getij, is er afgelopen dagen veel munitie op het voormalige oefenterrein van Defensie op de Noordsvaarder tevoorschijn gekomen.

Na de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de zandvlaktes op de Noordsvaarder door Defensie ingericht als militair oefenterrein voor de Koninklijke Luchtmacht. Het gebied kreeg van Defensie de naam “Jackpot Range” en werd jarenlang intensief gebruikt. In 1996 sloot Defensie “Jackpot Range” en gaf het gebied terug aan de natuur.

Sindsdien staan er waarschuwingsborden rond het terrein en wordt er zo af en toe nog munitie gevonden. In de afgelopen periode is er dus extra veel bloot komen te liggen, waarschijnlijk door een specifieke combinatie van wind en getij.

Volgens de politie vormt de munitie op zichzelf geen direct gevaar, maar wandelaars wordt wel gevraagd afstand te houden en de objecten zeker niet aan te raken.

Omdat de eilander agenten al op de hoogte zijn van de situatie en geregeld controlerondes uitvoeren, wordt wandelaars gevraagd niet meer de Meldkamer te bellen om munitie te melden.

Naar verwachting zal de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie volgende week één en ander onschadelijk maken.

Munitie Noordsvaarder
Foto: Politie Terschelling (Facebook)

-- Advertentie --