Categorieën
Algemeen

Machines Boskalis verdwijnen in Waddenzee

De Nederlandse multinational Boskalis is begonnen aan een opknapbeurt voor het vogeleiland Griend in de Waddenzee. Niet alles lijkt echter volgens plan te verlopen.

In opdracht van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat wordt Griend voorzien van een nieuwe beschermende zandbank. Deze moet het voortbestaan van het vogeleiland garanderen.

Boskalis, een grote Nederlandse baggeraar, werd aangewezen om deze werkzaamheden uit te voeren. De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen en het is de bedoeling dat het werk dag en nacht door zal gaan.

Uit foto’s op Twitter blijkt echter dat niet alles volgens plan lijkt te verlopen: enkele machines van de aannemer lijken te zijn verdronken in de Waddenzee.

boskalis-griend-1

boskalis-griend-2Foto’s gemaakt door Jacob Kiewied, Harlingen.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat Skylgenet.nl desgevraagd weten dat één van de machines vast is komen te zitten tijdens het aan land brengen van een pijpleiding. Deze pijpleiding moet zand vanaf een schip in de vaargeul naar Griend transporteren. Met de tweede machine werd geprobeerd de eerste los te trekken, maar ook deze is vast komen te zitten.

Daarop heeft de aannemer in samenspraak met Rijkswaterstaat maatregelen genomen om lekkage van brandstof en olie te voorkomen, voor het hoge water opkwam. “Vervuiling tegengaan is onze primaire zorg”, stelt Rijkswaterstaat. Tot op heden is er ook niets gelekt uit de machines, maar dit wordt nauwgezet in de gaten gehouden.

Op het moment van schrijven bevinden de machines zich nog steeds op het Wad. De aannemer onderzoekt hoe de zwaargewichten zo snel mogelijk geborgen kunnen worden, zo stelt Rijkswaterstaat.

-- Advertentie --