Categorieën
Algemeen

Strengere controles Rijkswaterstaat op Waddenzee

Rijkswaterstaat is begonnen met het strenger controleren van boten en schepen op de Waddenzee. Ook worden er nu boetes uitgedeeld.

Tot 2009 was de politie verantwoordelijk voor de handhaving op de Waddenzee, maar daarna ging deze taak naar Rijkswaterstaat. Het personeel van de rijksdienst was echter niet bevoegd om boetes uit te schrijven aan schippers die zich misdroegen, zij gaven enkel waarschuwingen.

In november 2014 trokken zeven verschillende watersportorganisaties aan de bel, omdat ze vonden dat het Wad steeds gevaarlijker werd. Snelvarende schepen kwamen steeds vaker in de geulen met gele betonning, bedoeld voor de pleziervaart. De maximum snelheid ligt daar op 20 kilometer per uur.

Deze klachten kwamen uiteindelijk bij de Tweede Kamer terecht, die daar Kamervragen over stelde. Naar aanleiding daarvan gaf de minister de controleurs van Rijkswaterstaat toestemming boetes te gaan uitschrijven.

Inmiddels zijn er ook twee snelle schepen gestationeerd in het Waddengebied, die het personeel van Rijkswaterstaat moeten helpen bij het aanpakken van schippers, zo meldt de Leeuwarder Courant vandaag.

Naast het uitkijken naar snelvaarders die – net als op de wegen – kunnen rekenen op een variabele boete, voeren de controleurs ook routinecontroles uit. Het ontbreken van een vaarbewijs levert bijvoorbeeld een boete van €500 op.

Maar ook schippers die geen zwemvesten aan boord hebben voor al hun passagiers kunnen rekenen op een boete, volgens de Leeuwarder Courant beginnend bij €40 voor één persoon. Voor meer ontbrekende vesten loopt de boete steeds verder op.

Foto boven artikel betreft één van de oude schepen van Rijkswaterstaat.

-- Advertentie --