Categorieën
Algemeen

Nieuwe Waddenheli gezien op vliegveld Eelde

De nieuwe heli voor het patiëntenvervoer vanaf de Wadden moet vanaf volgende maand in dienst gaan vliegen, maar werd vandaag voor het eerst gespot op vliegveld Eelde, Groningen.

Een aantal vliegtuigspotters zagen de helikopter vandaag op vliegveld Eelde staan. Het toestel, een Airbus H145, is eigendom van de ANWB. Zij gaan het patiëntenvervoer uitvoeren in opdracht van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân. De RAV laat weten dat het toestel later vanavond aan zal komen op vliegbasis Leeuwarden, de thuisbasis voor de Waddenheli.

Defensie kondigde in 2014 aan te gaan stoppen met het vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden naar de wal. Het was de bedoeling dat RAV Fryslân dit vervoer halverwege 2015 al zou overnemen, maar een eerste aanbesteding mislukte. Meer daarover in het dossier. Uiteindelijk won de ANWB een nieuwe aanbesteding en kan de helikopter volgende maand patiënten gaan vervoeren.

In eerste instantie zal de nieuwe Waddenheli vanaf 16 november alleen overdag patiënten vervoeren, vanaf februari 2017 ook ’s nachts. Tot die tijd blijft de Kustwacht het vervoer in de nacht waarnemen. Volgende week komt een tweede helikopter aan op vliegbasis Leeuwarden, die moet gaan dienen als back-up. In de komende weken zullen zowel piloten als verpleegkundigen veel trainingsvluchten gaan maken met beide heli’s.

De ANWB heeft het patiëntenvervoer vanaf de Wadden voor de komende vijf jaar in handen gekregen.

-- Advertentie --