Categorieën
Algemeen

PvdA: “Bodemdaling Waddenzee mag niet zonder gevolgen blijven”

De Statenfractie van de PvdA in Fryslân heeft gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) vragen gesteld over bodemdaling in het Waddengebied.

Middels schriftelijke vragen wil de fractie dat De Rouwe contact opneemt met minister Kamp om de situatie in het Waddengebied aan te kaarten. De bodem onder de Waddenzee zakte de afgelopen twee jaar met vijf centimeter, is volgens de PvdA de conclusie van een onafhankelijke commissie die onderzoek deed naar de gaswinning in het gebied.

Milieuwoordvoerder Hetty Janssen hoopt dat De Rouwe minister Kamp erop wijst dat de bodemdaling niet zonder gevolgen kan blijven. “Het hand-aan-de-kraan principe betekent dat de kraan ook dicht gaat als er schade voor de natuur of het milieu dreigt. Die dreiging is nu meer dan reëel. Dat het hier ook nog eens gaat om Werelderfgoed maakt het alleen maar erger.”

“Als Provinciale Staten hebben wij ons herhaaldelijk fel uitgesproken tegen gasboringen onder de Waddenzee en het vaste Friese land. Dit soort rapporten bevestigen onze kritiek keer op keer. Het wordt tijd voor actie.”

Eerder deze week werd bekend dat de Raad van State toestemming geeft voor het winnen van zout onder het Wad. Milieuorganisaties zijn ook hier bang voor bodemdaling, maar volgens de Raad zullen de gevolgen binnen de perken blijven.

-- Advertentie --