Categorieën
Algemeen

Grote laadpalen geplaatst op haventerrein West

Op het terrein voor de terminal in de haven van West zijn een aantal grote laadpalen geplaatst. Deze gaan de nieuwe bussen van Arriva van stroom voorzien.

Begin dit jaar heeft de provincie Fryslân de openbaar vervoersconcessie ‘ZOWAD’ (Zuidoost-Fryslân en de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Ameland) aan vervoerder Arriva gegund. Op 11 december gaat Arriva van start in Zuidoost-Fryslân, waar het concurrent Qbuzz vervangt, en begin 2017 gaat de nieuwe concessie ook op de drie Waddeneilanden in. Daar was Arriva de afgelopen jaren ook al actief.

Een voorwaarde in de aanbesteding van de provincie was het zo milieuvriendelijk mogelijk uitvoeren van de busdiensten op de Waddeneilanden. Arriva heeft ervoor gekozen te gaan rijden met volledig elektrische bussen van het Eindhovense VDL, zo werd eerder dit jaar bekendgemaakt. Een flinke kwaliteitsinjectie voor het openbaar vervoer op de eilanden, waar nu vooral met oude dieselbussen van de wal wordt gereden.

De elektrische bussen worden voorzien van een pantograaf, bekend van treinen en trams, die contact kan maken met de nieuwe laadpalen op het haventerrein. Zo kunnen de accu’s van de bussen tussentijds opgeladen worden terwijl deze staan te wachten op de aankomst van een boot.

Alle bussen binnen de nieuwe ‘ZOWAD’-concessie krijgen een lichtblauwe kleur en zijn voorzien van 250 Friese gezichten. De bussen, ook die op het eiland, worden verder voorzien van WiFi en oplaadpunten.

Laadpalen haven West
De laadpalen op het haventerrein. © Foto: Ronald, OV in Nederland

-- Advertentie --