Categorieën
Algemeen

Rechter doet uitspraak in zaak om Hotel Paal 8

De aandeelhouders van Hotel Paal 8 mogen de samenwerking met Sandton Hotels staken. Dat heeft de rechter gisteren besloten.

Toen het hotel in de duinen van West aan Zee meer dan tien jaar geleden werd gebouwd, zijn kamers en suites los verkocht aan ondernemers en particulieren. Zij werden daarmee aandeelhouders van het hotel, dat wel in zijn geheel geëxploiteerd zou worden door één partij.

Na een rommelige start is die exploitatie sinds 2009 in handen van Sandton Hotels, eigendom van de International Hotel Management Group (IHMG). Zij waren verantwoordelijk voor de verhuur van kamers en suites en de dagelijkse gang van zaken in het hotel. Tot eind vorig jaar.

In oktober lieten de aandeelhouders per brief aan IHMG weten de samenwerking per 1 januari 2017 stop te zetten. Zij vonden dat de exploitant een te hoge vergoeding vroeg en er te weinig voor terug deed. Uiteindelijk werd het management van IHMG/Sandton eind 2016 inderdaad buiten de deur gezet.

Daarop blokkeerde IHMG de toegang tot de administratie en de systemen die nodig zijn om het hotel te kunnen runnen. Het boeken van kamers is sinds die tijd niet meer mogelijk via de website van Sandton en andere boekingssites. Ook konden gasten die na 1 januari wilden uitchecken niet meer pinnen.

IHMG eiste van de rechter de exploitatie van het hotel terug, maar de rechter gaat daarin niet mee. IHMG moet van de rechtbank de aandeelhouders binnen 5 dagen toegang geven tot de administratie en de systemen van het hotel, op straffe van een dwangsom tot maximaal €50.000.

Wel vindt de rechter de opzegging van de overeenkomst door de aandeelhouders ‘onregelmatig’, door de korte opzegtermijn van 2,5 maand en het uitblijven van een passende schadevergoeding. Maar omdat beide partijen niet langer door één deur kunnen, lijkt een andere oplossing uitzichtloos.

De rechter verwijst daarom naar een bodemprocedure om uiteindelijk tot een passende schadevergoeding tussen de beide partijen te komen. De aandeelhouders boden IHMG in eerste instantie wel €100.000 aan, maar die ging daarmee niet akkoord en zegt zelf nog €240.000 in het hotel te hebben zitten.

Het is nog onduidelijk of de aandeelhouders op zoek gaan naar een nieuwe hotelketen om de exploitatie over te nemen, of dat zij dit zelf gaan doen.

-- Advertentie --