Categorieën
Algemeen

Rabobank zal gaswinning onder Wad niet financieren

Rabobank zal bedrijven die naar gas willen gaan boren onder de Waddenzee, niet financieren. Dat heeft de bank begin deze maand bekend gemaakt.

In 2014 werd bekend dat Tulip Oil, een Nederlandse oliemaatschappij, bezig was met de aanvraag van een vergunning voor het boren naar gas onder Terschelling. In de afgelopen jaren hebben verschillende organisaties er hard aan gewerkt om dit tegen te houden.

Uiteindelijk is in de nieuwe Mijnbouwwet opgenomen dat boren vanuit Natura2000-gebieden, waar het Waddengebied onder valt, verboden wordt. Er is echter één uitzondering opgenomen: boren ónder deze gebieden mag nog wel, bijvoorbeeld vanaf de vaste wal of de Noordzee.

De Waddenvereniging heeft vervolgens aan investeerders gevraagd om bedrijven die van plan zijn die optie te gebruiken, niet meer te steunen. De Rabobank geeft daar nu gehoor aan.

Rabobank Directeur Duurzaamheid Bas Rüter: “Dit besluit is onderdeel van een tussentijdse aanscherping van ons klimaatbeleid. Vanaf vandaag sluit ons aangescherpte beleid ook de directe financiering van kolenwinning en – transport en van kolencentrales expliciet uit. Bovendien krijgt de financiering van de handel in CO2 efficiënte brandstoffen voorrang boven de handel in fossiele brandstoffen met een hogere CO2 uitstoot.”

“Wij zijn blij met dit duidelijke besluit van de Rabobank. Hiermee wordt gehoor gegeven aan ons verzoek om niet meer te investeren in bedrijven die naar gas boren in het Waddengebied. De Rabobank laat zo ook zien dat ze duurzaamheid en hun aanwezigheid in de waddenregio serieus nemen”, stelt Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging.

“We hopen dat andere banken en pensioenfondsen dit goede voorbeeld durven te volgen. Dit besluit inspireert ons in ieder geval om samen met mensen uit het waddengebied aan zowel politici als investeerders te laten zien dat óók zij een unieke kans hebben dit unieke natuurgebied te behouden.”

Op het vlak van gasboringen kwam vandaag nog ander nieuws naar buiten: Engie ziet af van gasboringen op Schiermonnikoog. De energiemaatschappij had hiervoor al wel een vergunning gekregen, nog voor de nieuwe wetgeving in ging, maar ziet nu af van de plannen.

-- Advertentie --