Categorieën
Algemeen

‘Rettungsboje’ geborgen van Terschellinger strand

De Stichting Bunkerbehoud Terschelling heeft met succes een Duitse ‘Rettungsboje’ geborgen van het Terschellinger strand.

In de Tweede Wereldoorlog legden de Duitsers verschillende drijvende huisjes, ‘Rettungsboje‘, voor anker in de Noordzee. Piloten die neerstortten op de Noordzee konden naar deze huisjes zwemmen en daar wachten op hulp.

Rettungsboje

Een ‘Rettungsboje’ was ingericht met vier slaapplaatsen, droge kleding, EHBO-benodigdheden, voedsel en drinkwater. Ook beschikten ze over een radio, waarmee de piloten hulp in konden roepen van Duitse schepen. Die konden de piloten oppikken en naar huis brengen.

Recentelijk kwamen de restanten van een dergelijke constructie naar boven op het Terschellinger strand, nabij paal 23. Begin deze week is het, na twee mislukte pogingen, gelukt de boei uit te graven en hoger op het strand te slepen.

De Stichting Bunkerbehoud Terschelling wil de ‘Rettungsboje’ verplaatsen naar de Tigerstelling, waar het een plekje krijgt tussen de bunkers. In de afgelopen jaren heeft de stichting hard gewerkt aan het opgraven van dit bunkercomplex nabij West-Terschelling.

Rettungsboje Terschelling

Rettungsboje Terschelling
Foto’s: Stichting Bunkerbehoud Terschelling

-- Advertentie --