Categorieën
Algemeen

Gas boren ónder Waddenzee blijft toch mogelijk

Minister Henk Kamp van Economische Zaken blijft gaswinning ónder de Waddenzee in de toekomst gewoon toestaan, heeft hij de Tweede Kamer laten weten.

Na uitgebreid actievoeren van onder andere de Waddenvereniging en gas(T)vrijTerschelling werd in juni van dit jaar bekend dat de Tweede Kamer akkoord ging met een verbod op het boren naar gas in kwetsbare Natura2000-gebieden, zoals het Waddengebied.

Een opluchting voor velen, omdat het toevoegen van deze beperking aan de nieuwe Mijnbouwwet zou betekenen dat gaswinning op de Waddeneilanden niet meer mogelijk wordt. Het Nederlandse Tulip Oil was van plan nabij Hoorn naar gas te gaan boren.

Maar, zo bleek snel, het voorstel waarmee de Tweede Kamer akkoord ging voorzag wel in een verbod op mijbouw ín Natura2000-gebieden, maar niet ónder deze gebieden. Vanaf de Noordzee of vanaf de vaste wal schuin boren naar gasvelden onder de eilanden en de Waddenzee is binnen de nieuwe wet wel mogelijk.

Actiegroepen hebben de afgelopen tijd geprotesteerd tegen deze ‘kleine lettertjes’, maar in een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Kamp deze week laten weten bij zijn standpunt te blijven. Boren ónder Natura2000 blijft in de toekomst toegestaan.

Verder laat Kamp weten zodra de nieuwe Mijnbouwwet door de Eerste Kamer is, verder te gaan met de vergunningsaanvraag van Tulip Oil. Of dat bedrijf nog geïnteresseerd is in het aanboren van de gasvelden onder Terschelling vanaf de Noordzee is nog onduidelijk.

De bewoners van Schiermonnikoog, waar Engie gas wil winnen, hebben met de brief van Kamp ook duidelijkheid gekregen. Volgens de minister was de omgevingsvergunning voor proefboringen al verleend voor de Tweede Kamer de beperkingen aannam en kunnen deze dus doorgang vinden.

-- Advertentie --