Categorieën
Algemeen

Namen nieuwe schepen Doeksen bekendgemaakt

Rederij Doeksen heeft de namen voor de twee nieuwe veerboten bekend gemaakt. Eerder dit jaar werd mensen gevraagd suggesties in te sturen.

De rederij heeft uit de vele suggesties uiteindelijk gekozen voor twee zeevaarders en ontdekkingsreizigers, onlosmakelijk verbonden met zowel Vlieland als Terschelling: Willem Barentsz en Willem de Vlamingh.

Met de keuze voor deze twee namen wil de rederij naar eigen zeggen zowel de band met de beide eilanden, als het pionierskarakter van de schepen onderstrepen. Beide schepen zijn zo milieuvriendelijk mogelijk ontworpen en voorzien van LNG-motoren.

“De naam Willem Barentsz was één van de toppers uit de lijst inzendingen. Hij kwam maar liefst 27 maal voor, ongekend! We hebben dit zeker laten meewegen. De link naar het allereerste schip van Rederij Doeksen, de Willem Barendsz uit 1908, woog eveneens zwaar mee. Tegenwoordig is zijn naam onlosmakelijk verbonden aan het Maritiem Instituut op Terschelling, het best uitgeruste nautisch-technische instituut van Nederland waar jonge zeevarenden worden opgeleid”, stelt Paul Melles, directeur van Rederij Doeksen.

“En Barentsz, die op Terschelling werd geboren, was natuurlijk een echte pionier, net als zijn collega Willem de Vlamingh. Deze geboren Vlielander bracht grote delen van de Westaustralische kust in kaart. Tegenwoordig ligt daar o.a. de plaats Geraldton, de oorsprong  van Strategic Marine, de werf die de schepen nu bouwt. Het standbeeld van Willem de Vlamingh staat aan de haven op Vlieland, waar hij uitkijkt over zee en de veerboten ziet aankomen.”

In totaal kreeg Doeksen 2031 suggesties binnen. Na het ontdubbelen bleven daar 1592 van over. Volgens de reder waren ook veel eerder gebruikte namen populair, evenals topografische- en vogelnamen.

Willem Barentsz (Formerum Terschelling, ca. 1550 –  20 juni 1597) was een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger (poolonderzoeker), die drie reizen maakte om de Noordoostelijke Doorvaart te vinden, waarbij hij de kusten van Nova Zembla verkende en Bereneiland en Spitsbergen ontdekte.

Willem de Vlamingh (Oost-Vlieland, 28 november 1640 – na 1698) was een Nederlandse zeeman en ontdekkingsreiziger, die bijna alle wereldzeeën heeft bevaren. Hij bracht grote delen van de Westaustralische kust in kaart.

-- Advertentie --