Categorieën
Algemeen

Overtocht met veerboot mogelijk flink duurder, rederijen boos

De overtochten tussen de vaste wal en de Waddeneilanden worden per 1 januari 2018 mogelijk fors duurder. De overheid heeft aangekondigd dat de Waddenreders btw moeten gaan afdragen.

Tot nu toe waren niet alleen de kaartjes voor veerboten in Nederland vrijgesteld van btw, maar ook over investerings- en onderhoudskosten hoefden de rederijen geen btw af te dragen. Dat gaat nu mogelijk veranderen, omdat de Rijksoverheid daarvoor op de vingers is getikt door de Europese Commissie.

De regeling die de overheid daarvoor toepaste, geldt volgens de Europese Commissie namelijk alleen voor zeeschepen die buiten de 12-mijlszone komen en is daarmee niet van toepassing op de veerboten op de Waddenzee.

De rederijen reageren geschokt op de aankondiging van de overheid. Paul Melles, directeur Rederij Doeksen: “Dit komt ons koud op ons dak vallen. Wij waren niet op de hoogte van dit arrest. De veerdiensten in Nederland zijn sinds mensenheugenis vrijgesteld van btw en voor de schepen die zij exploiteren is een even oud btw-regime van kracht voor ‘niet uitgaande zeeschepen.’”

Ook in verband met de bouw van twee nieuwe veerboten, is Doeksen niet blij met het nieuws. Melles: “Die worden met deze maatregel in één klap ca. €10 miljoen duurder. In het kader van behoorlijk bestuur mag je toch verwachten dat dergelijke reeds aangegane verplichtingen vrijgesteld blijven van deze maatregel.”

“Het idee achter de btw-vrijstelling was juist dat we de eilanden voor iedereen toegankelijk houden”, zegt Wagenborg-directeur Ger van Langen tegen NU.nl. TESO, Rederij Doeksen en Wagenborg Passagiersdiensten hebben aangegeven samen te gaan overleggen over eventuele stappen die ondernomen moeten worden.

Ook de burgemeesters van de Waddeneilanden gaan met het Rijk in overleg. “We hebben de rederijen gevraagd om precies in kaart te brengen wat het voor hun bedrijfsvoering gaat betekenen en om snel met die resultaten te komen, aangezien het kabinet dit binnenkort gaat behandelen. Maar we moeten eerst alles in kaart brengen, voordat we gericht actie kunnen ondernemen”, stelt Tineke Schokker, burgemeester van Vlieland, tegenover de NOS.

-- Advertentie --