Categorieën
Algemeen

Staatsbosbeheer en golfclub presenteren plannen ‘Hoge Duinen’

Staatsbosbeheer en de Stichting Natuur Golfbaan Terschelling (SNGT) hebben gezamenlijk de plannen gepresenteerd voor een natuurgolfbaan nabij West.

De ‘Hoge Duinen‘, het bosgebied ten oosten van West-Terschelling, gaat ruimte bieden aan recreatie, natuur, maar ook golfers. Aan de plannen is door de verschillende partijen lange tijd gewerkt.

“Het gebied verandert door het nieuwe plan in een gevarieerd landschap, waarin duinheide, bos en open valleien elkaar afwisselen. In totaal gaat het om een gebied van 42 hectare dat in de toekomst een vloeiende overgang vormt tussen de aangrenzende duinen en het huidige bos”, stellen beide partijen in een persbericht.

Hoge Duinen blijft een openbaar toegankelijk gebied, een van de voorwaarden van Staatsbosbeheer, waar ruimte is voor wandelaars, fietsers, ruiters en straks dus ook golfers. Een aantal van de huidige wandel- en fietspaden zullen daarvoor aangepast of verlegd worden.

De golfbaan met in totaal 9 holes moet vrijwel volledig opgaan in de omgeving. Alleen de holes en afslagpunten (tee’s) worden voorzien van gras en mogen worden onderhouden met bijvoorbeeld bewatering en bemesting, de rest van het gebied bestaat uit natuurlijke beplanting. In totaal gaat het om 36 van die plekken, die samen zo’n 1,8 hectare van het hele gebied in beslag nemen.

Om de natuurlijke beplanting een kans te geven, zal het na de herinrichting 3 tot 6 jaar duren voor de golfbaan in gebruik genomen mag worden. Het gras voor de holes en tee’s wordt ook dan pas neergelegd. Een kortere ‘PAR 3′ baan kan al wel eerder in gebruik genomen worden, die wordt grotendeels gerealiseerd op een bestaand sportveld.

Staatsbosbeheer zal een deel van het dennenbos uitdunnen en omvormen naar loofbos. Hierdoor ontstaat er ruimte voor meer planten- en insectensoorten dan nu het geval is. In totaal zal 27 hectare dennenbos veranderen in een afwisselender en opener duingebied, iets wat de natuurorganisatie in de afgelopen jaren ook op andere plekken op het eiland gedaan heeft.

Golfclub Terschelling kent zo’n 200 leden en kreeg in 2016 zowel van de gemeente Terschelling als de Provincie Fryslân een financiële bijdrage voor het ontwerpen van de gebiedsplannen. De partijen hopen in het najaar van 2018 te kunnen starten met de omvorming van het gebied.

Kaart Hoge Duinen by Skylgenet.nl – Terschelling online on Scribd

-- Advertentie --