Categorieën
Algemeen

Tweede Kamer vraagt om uitstel btw-regeling

De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd de btw-wijzigingen voor de scheepvaart uit te stellen.

Eerder werd duidelijk dat de overheid door de Europese Commissie op de vingers was getikt. In Nederland kunnen rederijen onder andere onderhoud van schepen inkopen zonder btw, zolang die schepen gebouwd en geclassificeerd zijn voor gebruik op zee. Volgens de Europese Commissie is die regeling te ruim.

Voor de rederijen op het Wad is de invoering van btw een flinke klap, vooral omdat de maatregelen in september zijn aangekondigd en op 1 januari 2018 al in moesten gaan.

De Tweede Kamer wil daar nu een stokje voor steken. Kamerlid voor de VVD Aukje de Vries heeft daarvoor gisteren, samen met Pieter Omtzigt van het CDA, Steven van Weyenberg van D66 en Eppo Bruins van de ChristenUnie, een motie ingediend.

Volgens de Kamerleden heeft de maatregel grote impact en is er meer tijd nodig om de gevolgen in kaart te brengen. Ook zijn ze van mening dat eilandbewoners door de wijziging onevenredig hard geraakt worden.

Ze vragen de regering daarom om in overleg te gaan met de besturen van de eilanden en de rederijen om tot een goede oplossing te komen. Ze geven het nieuwe kabinet tot 1 juli de tijd daarvoor.

-- Advertentie --