Categorieën
Algemeen

Evacuatie amfibieën uit duingebied

Staatsbosbeheer is begonnen met het ‘evacueren’ van amfibieën zoals padden en salamanders uit het duingebied rond West aan Zee en Midsland aan Zee.

Met lange amfibieënschermen probeert de natuurorganisatie de komende tijd zoveel mogelijk dieren buiten het gebied te houden en de de dieren die wel in het gebied zijn te vangen, meldt Omrop Fryslân.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat zo min mogelijk amfibieën de klos zijn bij grote werkzaamheden die binnenkort starten in het gebied. Deze werkzaamheden zijn nodig om de woekerende watercrassula terug te dringen.

De plant komt oorspronkelijk uit Australië en Nieuw-Zeeland en is in Nederland terecht gekomen als vijverplant. Verkoop is inmiddels verboden, maar door dumping is de plant flink verspreid door het land.

De watercrassula groeit het hele jaar door en verstikt bestaande planten volledig. Binnen enkele jaren kan de plant namelijk een dichte mat over plassen vormen en al het bestaande leven verdringen.

In 2013 en 2014 werd de plant voor het eerst ontdekt op Terschelling en heeft Staatsbosbeheer geprobeerd ze af te plaggen. Het verwijderen is echter erg lastig, omdat ieder achtergebleven takje opnieuw uitgroeit tot een volledige plant. Dit kan zelfs gebeuren door takjes onder schoenen van mensen of poten van beesten. Ook kan de plant breken, over water drijven en elders verder groeien.

In 2016 bleek een duinvallei bij Midsland aan Zee ernstig besmet met de plant. Staatsbosbeheer liet het gebied toen volpompen met zout water, omdat de plant daardoor wel afsterft.

Inmiddels blijkt dat de plant zich op meer plekken in het duingebied tussen West aan Zee en Midsland aan Zee heeft gevestigd. Begin deze maand liet Staatsbosbeheer die gebieden afsluiten voor publiek om verspreiding te beperken.

Het vangen van amfibieën is nu de volgende stap, voor graafwerkzaamheden beginnen om de plant te verwijderen. De natuurorganisatie en de Provincie Fryslân verwachten dat er mogelijk jarenlang opschoningsmaatregelen nodig zijn om de plant volledig uit te roeien, maar hebben goede hoop dat het haalbaar is.

-- Advertentie --