Categorieën
Algemeen

Schoonmaakacties massaal van start

Op de eilanden wordt vandaag massaal gestart met het opruimen van de stranden. Deze liggen bezaaid met afval nadat een containerschip 270 containers verloor in de nacht van dinsdag op woensdag.

Werd er gisterenochtend nog vooral enthousiast gereageerd op al het speelgoed en andere producten die massaal op het strand aanspoelden, vandaag draait het vooral om afval. De stranden en de duinen liggen vol plastic en piepschuim, dat als verpakkingsmateriaal uit de containers is gekomen. Veel van dat afval is inmiddels ook al de Waddenzee overgestoken naar de Friese kust. Ook uit de Waddenzee zelf is gisteravond nog een grote hoeveelheid tuinstoelen geborgen.

https://twitter.com/_ingmarvos/status/1080499701852573696

Er zijn inmiddels zo’n 35 containers gelokaliseerd, de rest van de 270 containers is nog steeds spoorloos. Volgens Peter van Suijlekom, verkeersleider op de Brandaris, moeten de eerste containers al ten noorden van Texel overboord geslagen zijn, wat het zoekgebied enorm maakt. Het Duitse Havariekommando maakte foto’s van het containerschip, waarop een grote ravage te zien is.

De reder van het schip, het Zwitserse MSC, heeft inmiddels een berger ingeschakeld om te zoeken naar de containers, meldt de NOS. Hierbij wordt ook sonartechniek ingezet, om de gezonken exemplaren op te sporen. Het Kustwachtvliegtuig vliegt vandaag ook weer verkenningsvluchten, maar vooralsnog zonder resultaat.

Ondertussen heeft de gemeente Terschelling bij alle strandopgangen vuilcontainers en vuilniszakken neergezet, om het afval in te verzamelen. Via onder andere social media worden er acties opgezet om afval te rapen. Ook verenigingen, zoals bijvoorbeeld de Land Rover-club, roepen hun leden op naar het strand te komen.

Officieel is het tijdens de kerstvakantie verboden om met auto’s op het strand te rijden, maar dat verbod is vanmorgen officieel ingetrokken. Gisteren werd er al niet meer op gehandhaafd.

-- Advertentie --