Categorieën
Algemeen

Eerste schoonmaakdag een groot succes, morgen meer acties

Op de eilanden is vandaag met man en macht gewerkt aan het opruimen van aangespoeld afval op het strand en in de duinen.

Het afval komt uit 270 containers, die in de nacht van dinsdag op woensdag overboord gingen op de Noordzee. De Kustwacht zoekt nog steeds naar een groot aantal van deze containers, maar heeft steeds meer last van sportvliegtuigen die boven het gebied vliegen. Piloten worden dan ook opgeroepen het gebied te mijden.

De spullen die al wel zijn aangespoeld zijn vandaag door grote groepen vrijwilligers opgeruimd. Eilanders, verenigingen en toeristen kwamen massaal naar het strand om te helpen. In de loop van de dag kwam Rederij Doeksen met een speciaal kortingstarief voor mensen die willen komen helpen. Fietsverhuurders reageerden daarop met een gratis huurfiets voor mensen die zo’n ticket boeken. Deze acties lopen nog door tot volgende week.

Vandaag is vooral gewerkt op het westelijke deel van het eiland. Mensen werd gevraagd om het afval te verzamelen op bulten, waarna het machinaal in vuilcontainers gedaan kon worden. Op buureiland Ameland is met die methode vandaag 130.000 kilo afval verzameld op 8 kilometer strand, voor Terschelling zijn geen exacte cijfers bekend.

Morgenochtend, 4 januari, verplaatst de actie zich naar het oostelijke deel van het strand. Er wordt om 10:00 uur verzameld op de parkeerplaats van Heartbreak Hotel in Oosterend. Om 09:15 vertrekt er een rechtstreekse bus vanuit de haven van West.

Vanavond zijn eilanders te gast in onder andere Nieuwsuur en Jinek.

https://twitter.com/GerritLenten/status/1080833175008538632
https://twitter.com/PensionDeWadden/status/1080777616288870400
https://twitter.com/StayokayTER/status/1080807940838383617
-- Advertentie --