Categorieën
Algemeen

Strand ‘bijna helemaal schoon’, reder zet meer in op berging

De stranden van Terschelling zijn voor nu ‘bijna helemaal schoon’, heeft burgemeester Wassink vanmiddag gemeld.

In een reeks tweets en later een persconferentie op het gemeentehuis heeft de burgemeester laten weten dat de stranden op dit moment zo goed als schoon zijn. Er is naar verwachting tussen de 300 en de 400 ton aan afval opgehaald. Wel is het afwachten hoeveel nieuw afval er vannacht weer aanspoelt.

Vele honderden vrijwilligers kwamen naar het eiland en hebben samen met eilanders hard gewerkt om de stranden schoon te krijgen. Vanmiddag eind van de middag bleek dit zo effectief, dat de burgemeester mensen meegeeft dat zij morgen niet meer massaal hoeven te komen en te kijken of er misschien elders meer hulp nodig is. Want niet op alle locaties gaat het opruimen even vlug.

Een vooraf aangekondigde opruimactie van Stichting Noordzee gaat wel door, waardoor er wel veel mensen aanwezig zijn om te helpen.

Het is uiteraard wel afwachten wat de zee verder nog op de stranden afzet komende dagen. Begin volgende week wordt er stormachtig weer verwacht, waardoor containers die nu op de zeebodem liggen mogelijk weer losraken of openbarsten. Hulp van vrijwilligers is dan mogelijk weer hard nodig.

De rederij van het containerschip, het Zwitserse MSC, heeft in een persbericht gemeld de zoektocht op de Noordzee te intensiveren. Het heeft contracten afgesloten met meerdere bergers en neemt de regie over acties vanuit lokale overheden over.

In Duitsland is verder vanmorgen definitief vastgesteld dat er in totaal 277 containers verdwenen zijn van de MSC Zoe. Het onderzoek is daarna officieel overgedragen van de Duitse naar de Nederlandse autoriteiten, omdat het merendeel van de containers in Nederlandse wateren van boord is geslagen.

Het Team Maritieme Politie en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport voeren onder leiding van een officier van Justitie een strafrechtelijk onderzoek uit naar de gebeurtenissen.

-- Advertentie --