MSC Zoe

MSC Zoe verloor zeker 345 containers

Er zijn begin dit jaar in de Noordzee boven de Waddeneilanden nog veel meer containers overboord geslagen dan werd gedacht. Dat meldt Rijkswaterstaat vandaag.

Het MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari van dit jaar in stormachtig weer een grote hoeveelheid containers op de Noordzee. Tot nu toe werd gedacht dat er 291 containers van boord waren geslagen, maar dat is vandaag bijgesteld naar ‘minimaal 345’.

Deze 345 stuks blijft voorlopig nog een schatting. Omdat MSC Zoe pas deze week is aangekomen op de eindbestemming Gdansk, kan volgende week pas definitief vastgesteld worden wat de schade is. Dan kunnen de loslijsten van de haven in Bremen en die van Gdansk bij elkaar opgeteld worden en vergeleken met de oorspronkelijke lading.

Sinds het incident zijn er 18 containers aangespoeld op Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse Borkum. De vele andere containers bevinden zich op de bodem van de Noordzee.

Met sonarschepen zijn inmiddels 238 containers of daarop lijkende objecten gelokaliseerd. Het bergen daarvan verloopt erg moeizaam. Tot nu toe zijn er voornamelijk grote brokstukken van kapot geslagen containers naar boven gehaald. Rederij MSC is verantwoordelijk voor de bergingswerkzaamheden, Rijkswaterstaat coördineert ze.

Onderwerpen
 
-- Advertentie --