Categorieën
Algemeen

Bemanning KNRM vindt koeien in de Waddenzee

De bemanning van KNRM reddingstation Paal 8 was woensdagavond op oefening op de Waddenzee, toen het iets vreemds zag aan de horizon.

“Was het een gekenterde boei? Een rubberbootje? Een dode zeehond met vogels erop? Groot was de verbazing toen het twee koeien bleken te zijn, die zo’n twee kilometer in de Waddenzee stonden, pal aan de rand van de vaargeul”, beschrijft de bemanning op de site van de reddingmaatschappij.

Omdat de plek waar de koeien stonden te ondiep was om per boot te bereiken en de waddenbodem niet geschikt is om met voertuigen vanaf de wal te rijden, zat er voor de bemanning niets anders op dan de koeien wadend door het slib naar de kust te drijven.

Na het bereiken van de kust dacht de bemanning de klus geklaard te hebben, maar de koeien dachten daar anders over en renden met een boog terug de zee in.

Bij de tweede poging werden de koeien door de bemanning aangelijnd, maar de beesten waren inmiddels zo moe en gestrest dat ze weigerden mee te lopen. Met extra hulp van de bemanning van de Arie Visser lukte het uiteindelijk met vereende krachten de koeien veilig aan land te krijgen.

Op Terschelling is momenteel Oerol weer aan de gang, het festival dat zijn naam ontleent aan de oude Terschellinger gewoonte om het vee in het voorjaar overal (‘oerol’ in dialect) op het eiland te laten grazen. Deze twee koeien besloten net een stapje verder te gaan.

-- Advertentie --