Categorieën
Algemeen

Nieuwe schepen Doeksen aangekomen in Nederland

De twee nieuwe veerboten van Rederij Doeksen, de Willem Barentsz en Willem de Vlamingh, zijn maandagavond officieel aangekomen in Nederland.

De twee nieuw gebouwde LNG-catamarans vertrokken op 8 maart vanaf de werf in Vietnam, aan boord van zwareladingschip Sun Rise.

Dat schip kwam maandagavond aan in Den Helder, waar het voor de kust voor anker ging. Dinsdag zijn de schepen geïnspecteerd, om vast te stellen of er tijdens het transport schade is ontstaan.

Woensdagochtend rond 04:00 wordt begonnen met het afzinken van het schip, zodat de beide catamarans los komen. Naar verwachting zal dat moment rond 09:00 plaatsvinden.

Zeven sleepboten zullen de twee nieuwe veerboten vervolgens naar Harlingen slepen. Elke catamaran krijgt één sleepboot voorop en twee slepers achterop. De zevende sleepboot vaart mee als backup.

Als de trip volgens planning verloopt, komt het konvooi tussen 18:00 en 19:00 woensdagavond aan in Harlingen, via de Texelstroom, de Doove Balg en de Boontjes.

Omdat de werf in Vietnam in financieel zwaar weer terecht kwam, zijn de schepen nog niet helemaal af. De komende maanden zullen ze afgebouwd worden in Harlingen. Naar verwachting nemen de schepen in januari 2020 de dienstregeling over.

De Willem Barentsz en Willem de Vlamingh bieden elk plaats aan 66 auto’s en 700 passagiers. De catamarans worden aangedreven door LNG-motoren, die zorgen voor fors minder uitstoot dan de huidige vloot.

Verder zijn de schepen voorzien van een warmterugwininstallatie. De restwarmte van de motoren wordt zo ingezet voor de verwarming van het schip, maar ook om de accu’s voor de elektrische boegschroeven op te laden.

-- Advertentie --