Categorieën
Algemeen

Paardenroeireddingboot opgenomen als immaterieel erfgoed

Het lanceren van de paardenroeireddingboot Secretaris Schumacher op Terschelling is opgenomen op de Nederlandse lijst met immaterieel erfgoed.

De Secretaris Schumacher is een in 1900 gebouwde roeisloep die door de stichting Museumreddingboot Terschelling in 2005 als zeiljacht werd gevonden en in de jaren daarna in originele staat is hersteld. Een zusterschip van deze sloep was vroeger als reddingboot gestationeerd op Terschelling.

In de zomermaanden organiseert de stichting demonstraties met de sloep, waarbij de reddingboot op traditionele wijze op een door 10 tot 12 Friese paarden getrokken houten lanceerwagen door de duinen en over het strand naar zee wordt gebracht.

Daar wordt de Secretaris Schumacher als enige in Nederland ook nog daadwerkelijk in zee gelanceerd, net als vroeger. Dit hele proces is deze maand toegevoegd aan de lijst met Nederlands Immaterieel Erfgoed.

Deze lijst wordt beheerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en bevat zo’n 200 verschillende zaken, van de Honkbalweek Haarlem, Fierljeppen, Pride Amsterdam en de Nationale Tuinvogeltelling.

Slechts een hele kleine selectie van deze Nederlandse lijst wordt eens in de zoveel tijd voorgedragen aan UNESCO, voor plaatsing op die lijst. De lancering van de reddingboot zit daar voorlopig nog niet tussen.

Foto’s: Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

-- Advertentie --