Categorieën
Algemeen

Zeesleepboot Holland voortaan niet meer in haven

Zeesleepboot Holland zal voortaan niet meer aanleggen in de haven van West-Terschelling, maar op het Wad voor anker gaan. Dat heeft de stichting bekend gemaakt.

Zeesleepboot Holland is een historische zeesleper, in 1951 gebouwd in opdracht van Rederij Doeksen en inmiddels al ruim 20 jaar in beheer bij de Stichting Zeesleepboot Holland als varend monument.

In de schoolvakanties is het schip meestal te vinden op Terschelling, voor rondleidingen aan boord en vaartochtjes. Historisch gezien ligt het schip dan aan de steiger in de haven van West, maar vaker aan de kade nabij de veerterminal.

Met de komst van de nieuwe schepen van Doeksen en de daaropvolgende herinrichting van de kades rondom de terminal, kwam die plek te vervallen en was Zeesleepboot Holland weer aangewezen op een plek dieper in de haven van West.

Het schip heeft sindsdien al meerdere incidenten gehad in de haven van West, waaronder vorige week zaterdag. Bij aankomst op het eiland voer het schip tegen de kade, waarbij zowel de boeg als de kade flink beschadigden. Eén opvarende brak haar pols bij dat incident.

Bij vertrek later op dezelfde dag voer het schip vervolgens achteruit tegen de havendam aan en ligt inmiddels voor herstel bij de werf in Harlingen.

De Stichting Zeesleepboot Holland concludeert daarom nu dat de haven van West na 72 jaar toch te klein is voor het schip en wil niet langer aanmeren op het eiland.

Vanaf nu zal de historische sleper alleen nog maar voor anker gaan buiten de haven en passagiers van en naar het schip vervoeren met kleinere bootjes.

Het is onduidelijk wat voor invloed dit precies gaat hebben op het geplande programma voor deze zomer.

-- Advertentie --