Categorieën
Algemeen

OM vervolgt schippers Tiger en watertaxi

De schippers van snelboot Tiger en watertaxi Stormloper zullen door het OM worden vervolgd voor de aanvaring in het Schuitengat, in oktober vorig jaar.

Het gaat om een 33-jarige man uit Harlingen en een 47-jarige man van Terschelling, zo heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekend gemaakt. De twee mannen wordt dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld ten laste gelegd.

Bij de aanvaring op de vroege ochtend van vrijdag 21 oktober 2022 zonk de watertaxi en kwamen vier personen om het leven. Eén daarvan, een 12-jarige jongen en tevens zoon van één van de andere slachtoffers, is tot op heden nog altijd vermist. Een aantal andere mensen raakten (zwaar) gewond.

Het OM heeft na onderzoek geconcludeerd dat beide schepen ten tijde van het ongeval te hard voeren. In het Schuitengat geldt een maximum snelheid van 20 km/uur, volgens het OM voer de snelboot Tiger 55 km/uur en de watertaxi Stormloper 28 km/uur.

Ook de communicatie tussen beide schepen was volgens het onderzoek onvoldoende. “Daarnaast heeft de schipper van de watertaxi, vlak voor de aanvaring, een onbegrijpelijke en onveilige stuurbeweging gemaakt. Uiteindelijk kon de schipper van de veerboot daardoor alleen nog maar over de watertaxi heen varen”, aldus het OM.

De zaak zal worden behandeld in de rechtbank te Leeuwarden, maar het is nog niet bekend op welke termijn.

-- Advertentie --