Categorieën
Algemeen

Bats op het matje om drankbeleid

Burgemeester van Terschelling Rob Bats moet in Den Haag op het matje komen vanwege het drankbeleid van jongerencamping Appelhof. De Appelhof verkondigd op de site dat jongeren onder de 18 op de camping wel mogen drinken.

PvdA-kamerlid Marith Rebel vroeg eind april om opheldering van staatssecretaris Martin van Rijn over het drankbeleid op campings. “De camping wekt de indruk dat die een soort vrijplaats is waar alles maar gewoon mag. Maar we hebben niet voor niets een nieuwe wet. Alcohol is schadelijk voor het jonge brein”, stelde Rebel destijds tegenover de Leeuwarder Courant. Brancheorganisatie Recron ging achter de Appelhof. “Zo lang u als eigenaar van de camping ervoor zorgt dat u geen alcohol verkoopt aan minderjarigen in de campingwinkel, of schenkt in de kantine- ook niet via iemand die de leeftijd van 18 jaar wel heeft-, bent u verder niet verantwoordelijk voor de kratten bier naast de tent.”

In een brief aan de Tweede Kamer heeft de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de vragen van de PvdA beantwoord. Van Rijn is, evenals de PvdA, van mening dat drinken op de camping verboden is. “Met uitzondering van de besloten ruimte binnen de tent en de aangehechte luifel is een campingterrein publieke ruimte. Dit geldt ook voor de ruimte om de tent wanneer deze door bezoekers in de praktijk als looppad wordt gebruikt. In de publieke ruimte mogen jongeren onder de 18 geen alcohol voor handen hebben.”

Met name de foto op de website van de Appelhof, waarop drinkende jongeren aan picknicktafels te zien zijn, stuit hem tegen de borst. Van Rijn noemt het onwenselijk dat jongeren “op deze manier misleid worden”.

Op de vraag van Rebel of controleurs bevoegd zijn ook op de camping controles uit te voeren, antwoordt Van Rijn positief. “Toezichthouders mogen elke plaats betreden voor controle, ook campings. Enige uitzondering zijn privéruimten die dienen als slaapplaats, tenzij hier alcohol verkocht wordt.”

Van Rijn geeft verder aan binnenkort burgemeester Bats op het matje te roepen om, samen met het OM, te bespreken hoe de gemeente toezicht gaat houden in het komende zomerseizoen. De gemeente kondigde vorige week al een nieuw alcoholbeleid aan.

Campingbaas van De Appelhof, Geert van Dieren, zegt tegenover de Leeuwarder Courant “het spoor bijster” te zijn. “Het moet ik het nog weten, als overheden het al niet eens kunnen worden?”. De gemeente vindt bijvoorbeeld het gebied rond de tent ook privé. “Het rijk doet dat dus niet. Ik wil weten wat er moet gebeuren. Moet er een partytent komen, of een hekje? Zeg het maar, dan begin ik met timmeren” aldus Van Dieren.

De nieuwe Drank & Horecawetgeving ligt gevoelig op Terschelling, omdat een groot deel van het eiland leeft op het toerisme van jongeren in de leeftijdscategorie 16-18 jaar. Bats gaf eerder aan de jongeren niet weg te willen jagen, waarna de gemeente met een alternatief controlebeleid kwam wat op felle kritiek kon rekenen. In de Leeuwarder Courant verklaart loco-burgemeester Teun de Jong dat de gemeente toch vast wil houden aan het alternatieve convenant.

Beantwoording Kamervragen Over Handhaving Van Drank en Horecawet Op Nederlandse Campings

-- Advertentie --