Categorieën
Algemeen

Gemeenteraad Terschelling tegen gaswinning

De volledige gemeenteraad van Terschelling is tegen gaswinning op en rond het eiland. Tijdens de raadsvergadering van vanavond werd een door alle partijen gesteunde motie ingediend.

In de motie, die unaniem gesteund werd door alle partijen in de Terschellinger gemeenteraad, riepen de partijen de gemeente op alles in het werk te stellen om gaswinning door Tulip Oil op Terschelling te voorkomen. Ook wil men dat de motie zo snel mogelijk voorgelegd wordt aan het ministerie, Tulip Oil, de provincie Fryslân en ook Unesco. Wel moeten alle partijen met elkaar om de tafel blijven zitten om het proces tot een goed einde te brengen.

Burgemeester Wassink kon verder aangeven dat de burgemeester van de andere Waddeneilanden achter Terschelling staan en een gezamenlijke brief op willen stellen richting het ministerie en Tulip Oil.

Net als de Provincie Fryslân, die al eerder aangaf geen gaswinning meer te accepteren, kan de Gemeente Terschelling enkel een advies uitbrengen over gaswinning. In dit geval dus van beide partijen negatief. Het is dus uiteindelijk aan Den Haag of er geluisterd wordt naar de gemeente en de provincie, of niet.

“Tulip Oil, het bedrijf dat bij Terschelling gas wil winnen, heeft nog geen enkel officieel papiertje om aan de gang te gaan, maar als het zo ver is, hebben de provincie Fryslân en Terschelling vrijwel geen mogelijkheden om het boren tegenhouden. Het rijk, in dit geval VVD-minister Kamp van Economische Zaken, beslist. Want delfstoffen zijn van de staat en gaswinning is een zaak van nationaal belang”, schreef Trouw eerder al.

Verschillende Kamerleden hebben echter ook al aangegeven niets te zien in de plannen van Tulip Oil. “We zijn opgeschrikt door een klein, onbekend olie- en gasboorbedrijf dat uitgerekend op Terschelling wil gaan boren”, verwoordt GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren het gevoel van de Tweede Kamer tegenover de NOS. Er zijn verschillende Kamervragen gesteld

De gemeenteraad vergaderde vanavond om 19:30 over deze zaak. Speciaal hiervoor had de gemeente de publieke tribune uitgebreid. Hier werd, zoals verwacht, ook gebruik van gemaakt.

-- Advertentie --