Categorieën
Algemeen

Opvolger Wadland heet Zeven Streken

Het kunstwerk dat tijdens Oerol 2015 op het Groene Strand verrijst heet ‘Zeven Streken’. Dat schrijft de Leeuwarder Courant vandaag.

Vorig jaar was het kwelderproject Wadland de grote publiekstrekker op het Groene Strand, dit jaar moet Zeven Streken deze taak in het kader van ‘Sense of Place’ op zich nemen. Het kunstwerk werd dit weekend getest op Terschelling.

Vanuit de lucht ziet Zeven Streken eruit als een 19 meter grote kompasroos, vanaf de grond zie je palen. Tijdens eb staan ze scheef, zodra het vloed wordt komen de palen steeds rechter te staan. De palen gaan dienen als zitting van een bank. Tijdens eb kan men er over het Groene Strand naartoe lopen, tijdens vloed is er een 100 meter lange houten loopbrug naar het kunstwerk.

Naast de invloed van eb en vloed, wordt ook de zon ingezet. Vanaf twee kilometer afstand wordt het werk belicht door zeven spiegels, die gedurende de dag met de zon meedraaien. “Zowel zon als maan komt eigenlijk in het kunstwerk terug”, zegt kunstenaar Marc van Vliet tegen de Leeuwarder Courant. “De getijden werken immers onder invloed van de maan”.

Inspiratie voor het kunstwerk haalde Van Vliet, wonende in Slochteren, uit plekken als Stonehenge, waar mensen bijeen komen om de zonnewende te vieren.

Wadland

Wadland was het kunstwerk dat vorig jaar verrees op het Groene Strand en was 100 bij 100 meter groot. Het was de bedoeling om het kunstwerk lange tijd te laten staan, om aan te tonen hoe een kwelder zich vormt. Dat mocht echter niet.

In de Leeuwarder Courant laat Joop Mulder weten dat een grotere versie van het project mogelijk toch weer terug komt in 2018. Dan moet Wadland een plek krijgen bij de Strieper kwelder. Volgens Mulder denkt Rijkswaterstaat over meefinancieren.

-- Advertentie --