Gaswinning Terschelling

Meer dan 10.000 handtekeningen tegen gaswinning

De actiegroep gasTvrijTerschelling heeft inmiddels meer dan 10.000 handtekeningen opgehaald tegen gaswinning op Terschelling.

Op het moment van schrijven is de online petitie door maar liefst 11.177 mensen ondertekend. Dat houdt in dat ook veel mensen van buiten het eiland meeleven met de eilanders. Ter illustratie: voor het indienen van een burgerinitiatief bij de Tweede Kamer zijn 40.000 handtekeningen nodig.

Vanaf vandaag is gasTvrijTerschelling tevens een officiële vereniging geworden, met een driekoppig bestuur bestaande uit Annet van Essen (voorzitter), Elvire Kok (secretaris) en Anneke Buitenwerf (penningmeester). “Voor 7,50 kan je lid worden. Met die steun kan de vereniging waar nodig actie voeren en procederen tegen gaswinning op op rond Terschelling”, stelt de vereniging op de eigen website.

Vanavond praat de gemeenteraad van het eiland over de plannen van Tulip Oil. Net als de provincie, kan ook het gemeentebestuur enkel een advies geven over de plannen. Gaswinning valt onder de Mijnbouwwet en daar heeft Den Haag de volledige controle over.