Categorieën
Algemeen

Petitie tegen gaswinning Terschelling

De actiegroep Gas(T)vrijTerschelling heeft een internetpetitie gestart tegen de mogelijke winning van aardgas op Terschelling.

Op Terschelling is er de laatste dagen flink wat commotie ontstaan over mogelijke gaswinning door Tulip Oil nabij Hoorn. De eilanders zijn fel tegen. Zo fel, dat de voorzitter van de klankbordgroep zegt dreigementen te hebben ontvangen.

In de landelijke media was met name zaterdag veel aandacht voor de situatie op het eiland. Zo haalde Terschelling maar liefst twee voorpagina’s. De NOS besteedde er in het Achtuurjournaal ook aandacht aan.

De Waddenvereniging is kritisch over de plannen van Tulip Oil. “Bewijzen kan ik het niet, maar het is wel zeker opvallend dat men, nu de gaskraan in Groningen extra dicht gaat, ineens gasboringen op Schiermonnikoog wil doen, extra gas aanboren bij Ameland en de Friese kust. Het is niet vreemd om te denken dat men erg op zoek is naar extra inkomsten”, aldus directeur van de Waddenvereniging Arjan Berkhuysen tegen de NOS.

De politiek uitte ook kritiek over de plannen. Zo zegt de Provincie Fryslân geen gasboringen meer toe te willen staan, echter is de stem van het provinciebestuur enkel adviserend. Den Haag beslist.

Fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks wil opheldering van de Tweede Kamer. “Dat gas kun je echt veel beter laten zitten. Als het kabinet net zo veel moeite zou doen om woningen beter te isoleren en om meer energie schoon op te wekken, dan hebben we dat gas helemaal niet nodig.”

Bert Wassink, de nieuwe burgemeester van Terschelling, schreef een blog over de discussie op het eiland. “Op ons eiland is de discussie dus in volle hevigheid los gebarsten. Met de daarbij behorende felheid. En juist daar wil ik wat van zeggen. Al is het onderwerp nog zo beladen: laten we elkaar in deze discussie met respect behandelen. Iedereen heeft recht op zijn eigen opvattingen en het luisteren naar verschillende meningen kan zorgen voor goed beargumenteerde, afgewogen besluiten. Voor zover we daar op het eiland zelf over gaan…. Hoe dan ook: de zorgen van eilanders zijn ook die van het gemeentebestuur.”

Petitie

Vandaag kwam de actiegroep Gas(T)vrijTerschelling met een internetpetitie tegen de gaswinning. De groep roept iedereen op deze te tekenen. Dat kan hier. Op het moment van schrijven zijn er 1145 handtekeningen gezet.

Morgenavond organiseert de Gemeente Terschelling in samenwerking met het Ministerie en Tulip Oil een bijeenkomst over de plannen.

-- Advertentie --