Categorieën
Algemeen

Besluit zeevaartschoolcampus “binnen enkele weken”

“Binnen enkele weken” wordt uitsluitsel verwacht over de geplande nieuwbouw van de zeevaartschoolcampus op Terschelling. Dat zegt wethouder Teun de Jong tegen de Leeuwarder Courant.

Woningcorporatie De Veste besloot samen met de gemeente drie jaar geleden een nieuwe campus te bouwen voor de studenten van Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) op West. De huidige campus is op leeftijd en voldoet binnenkort niet meer aan de hedendaagse eisen.

De locatie voor de nieuwe campus, in het bos tegenover het MIWB, deed destijds al wat stof opwaaien. De Raad van State besloot uiteindelijk dat nieuwbouw op die locatie was toegestaan.

Inmiddels is het gebied ook al enige tijd kaal, maar zijn er nog geen bouwactiviteiten. De Veste zette alle nieuwbouwplannen vorig jaar in de koelkast. “Onze financiële polsstok is een stuk korter geworden”, zei interim-directeur Jacques Thielen destijds in de Leeuwarder Courant. “We hebben morele verplichtingen naar Terschelling, maar het moet wel kunnen”.

Gisteren ontstond er weer lichte commotie in de zaak, toen de Friese Statenfractie Fries Koers beweerde dat de huidige campus op instorten staat. “Wij vinden het totaal onacceptabel dat de honderden studenten aan Maritiem Instituut Willem Barentz op Terschelling dagelijks risico lopen dat hun balkons instorten”, stelde lijsttrekker Jelle Hiemstra in een persbericht van de partij.

Volgens Janine Gerardts, huidig directeur van De Veste, is de stelling van Hiemstra onzin. “In november zijn de galerijen gestut, omdat daar sprake is van betonrot. Met de stutten is het pand zeker drie jaar veilig. Mocht er acuut gevaar zijn, zoals Friese Koers suggereert, dan hadden we gelijk ingegrepen”, zegt Gerardts vandaag in de Leeuwarder Courant.

Volgens Gerardts is de financiering van de campus nog steeds moeilijk, maar wordt er binnenkort een beslissing genomen. Die kan echter beide kanten op vallen.

“Het eiland krimpt, er is geen behoefte aan appartementen, in de campus komen onzelfstandige wooneenheden. Niemand wil hier dus wonen, behalve studenten. Het MIWB kan ons niet de garantie geven dat ze hier nog vijftig jaar willen zitten. En dat is voor ons een probleem als het gaat om risico’s die we moeten nemen”, legt Gerardts de situatie uit tegenover de Leeuwarder.

Ook vindt Gerardts dat de gemeente soepeler moet zijn. “Mocht het MIWB ooit verdwijnen, dan zouden we van de gemeente de garantie willen dat ze het bestemmingsplan wijzigen naar bijvoorbeeld recreatie. Maar daar wil de gemeente niet aan, omdat ze niet gaat over beslissingen die over twintig jaar worden genomen”.

Wethouder De Jong laat de krant weten dat het wel wat meevalt. “Mocht de zeevaartschool ooit willen vertrekken, dan is er een gebouw dat een andere bestemming moet krijgen. Daar moet de raad dan over beslissen. Het MIWB geeft nu een garantie minstens twintig jaar te willen blijven zitten. Dat moet De Veste comfort geven”.

-- Advertentie --