Categorieën
Algemeen

Procesmanager voor Tonnenloods

De gemeente Terschelling heeft een procesmanager aangetrokken voor de Tonnenloods. Mireille Wiegman gaat proberen de plannen voor de locatie te laten slagen.

“In 2014 heeft Wouter van Dieren prachtige plannen ontwikkeld voor de loods. Daarin is plaats voor een voorlichtingscentrum, een ‘ervarium’, een groot aquarium en een congreszaal”, aldus wethouder Teun de Jong op de website van de gemeente. “De plannen werden steeds mooier, maar op een bepaald moment moeten dingen ook concreet worden.”

Over een mogelijk bezoekerscentrum in de Tonnenloods, een samenwerking tussen gemeente, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer, werd al in 2012 gesproken. Vorig jaar kwamen de plannen weer aan de orde, toen duidelijk werd dat de gemeente het huidige Centrum voor Natuur en Landschap wilde sluiten per 1 januari dit jaar. Uiteindelijk is dat een jaar uitgesteld, met de plannen voor de tonnenloods in het achterhoofd.

Wiegman krijgt nu van de gemeente als procesmanager een half jaar de tijd om te onderzoeken of de concept-plannen voor de Tonnenloods draagvlak hebben op het eiland en of er nog aanvullende ideeën zijn.

Wethouder De Jong waarschuwt wel dat de gemeente realistisch moet blijven. “Zo’n multifunctioneel centrum is een mooie aanwinst voor ons eiland, maar we moeten wel met beide benen op de grond blijven staan en ons zelf niet rijk rekenen. Daarom zal mevrouw Wiegman ook de financiering en levensvatbaarheid onder de loep nemen, niet alleen van de bouw, maar ook van de exploitatie. Daarnaast zal zij aanbevelingen doen over de aansturing en organisatie als het centrum eenmaal klaar is.”

“Ik ben blij dat Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de gemeente zich hebben zich verbonden aan dit project. De gemeente heeft 1 miljoen euro voor het opzetten van het project gereserveerd en € 100.000,- euro per jaar voor de exploitatie. De bijdrage van Rijkswaterstaat zal zich richten op het gebouw en die van Staatsbosbeheer op de inrichting ten behoeve van de publieksvoorlichting. Samen kunnen we iets bijzonders neerzetten.”

-- Advertentie --