Stryper Wyfke boortoren

Tweede Kamer wil plannen gaswinning in ijskast

De Tweede Kamer wil de plannen voor het boren naar gas op Terschelling in de ijskast zetten. Er is, zo meldt de NOS, een Kamermeerderheid voor een motie die de Partij voor de Dieren daarover indiende.

Eerder al werd een dergelijke motie ingediend, maar die wordt vervangen door een nieuwe. Ook Kamerleden Lutz Jacobi en Aukje de Vries dienden al eens een motie in over dit onderwerp. Daarmee gaven zij de gemeenten en de provincie ook een stem in het proces.

Volgens de NOS kan de Partij voor de Dieren op een meerderheid rekenen die volgende week voor de ingediende motie zal stemmen. In de motie roept de partij op, gezien de locatie (Werelderfgoed Waddenzee) en de commotie rondom de plannen, de vergunningsaanvraag voorlopig in de ijskast te zetten.

De Tweede Kamer wil de plannen in ieder geval in de ijskast houden tot het einde van dit jaar. Tegen die tijd moeten namelijk de Energievisie 2015 en de aanpassing van het gasgebouw door de Kamer zijn geweest. Kamerlid Ouwehand, de indiener van de motie, vindt volgens de NOS dat er geen vergunningsaanvragen behandeld zouden moeten worden, totdat er aanpassingen aan de procedures zijn gedaan.

Minister Kamp

In een reactie op de motie laat Minister Kamp aan de NOS weten de kwestie zorgvuldig en rustig te bekijken. Maar hij is ook kritisch op de Kamer. “We zijn tegen een heleboel dingen, maar we moeten de mensen wel gas leveren”.

“Ik zou wel eens mee willen maken dat de Kamer zich ergens vóór uitsprak. Dat zou wel makkelijk zijn. Want gas hebben we natuurlijk wel nodig en elke week hoor ik weer dat we ergens tegen zijn”, aldus Kamp tegen de omroep.