Categorieën
Algemeen

Acties bij Doeksen lijken onvermijdelijk

Het lijkt onvermijdelijk dat er binnenkort actie gevoerd gaat worden door het personeel van Rederij Doeksen. Dat laat de rederij vandaag weten.

FNV stelde Doeksen vorige week een ultimatum, dat morgen om 12:00 afloopt. De bond en de rederij kunnen het niet eens worden over een nieuwe CAO.

Vandaag werd er overleg gevoerd door de partijen in Harlingen. Naast Doeksen en de FNV, was ook de CNV aanwezig. Tijdens dit overleg zijn er afspraken gemaakt over de veiligheid en gezondheid bij eventuele acties door het personeel.

Daarnaast heeft Doeksen naar eigen zeggen openingen geboden op de drie belangrijkste geschilpunten. “De bonden hebben dit aanbod afgewezen, waardoor acties onvermijdelijk zijn geworden”. Het gaat om de volgende drie punten (quotes):

#Geschilpunt
1Loonontwikkeling – TSM heeft als structurele loonontwikkeling de Algemene Loon Index (conform het CBS) geboden. TSM ziet de ALI als een objectieve maatstaf voor de loonontwikkeling in Nederland, die bovendien past bij een dienstverlenende organisatie, belast met de uitvoering van een publieke taak. TSM is bereid aanvullend hierop een eenmalige beloning toe te kennen of afspraken te maken over een meerjarige, prestatieafhankelijke beloning.
2Roostersystematiek – TSM heeft nogmaals aandacht gevraagd voor de gebrekkige flexibiliteit van de huidige jaarroostersystematiek. Daarbij is benadrukt, dat TSM de jaarroosters niet wil afschaffen en in de cao wil laten. TSM heeft de bonden het aanbod gedaan om tijdens de looptijd van de cao gezamenlijk te onderzoeken hoe de flexibiliteit van de roostersystematiek kan worden vergroot.
3Vrij vervoer personeel – TSM heeft de bonden laten weten, kans te zien het vrij vervoer voor eigen personeel te handhaven onder de nieuwe werkkostenregeling.

Doeksen-Directeur Paul Melles vandaag: “Zoals we eerder hebben aangegeven, zijn de bonden tot nu toe niet inhoudelijk ingegaan op de voorstellen die door TSM zijn ingebracht. Wat ons betreft is er dus geen sprake geweest van werkelijke onderhandelingen. Het voeren van acties als werkonderbrekingen en stakingen is in deze fase daarom zeker niet gerechtvaardigd, maar onbegrijpelijk en onverantwoord”.

De rederij kan op dit moment nog niets zeggen over de aard van eventuele acties en wanneer deze dan plaatsvinden. Bij Wagenborg Passagiersdiensten werd afgelopen weekend al gestaakt.

-- Advertentie --