Donkere lucht

Adviesbureau Wouter van Dieren failliet verklaard

Het milieuadviesbureau van eilander Wouter van Dieren is door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Van Dieren vroeg het faillissement van zijn Instituut voor Milieu en Systeemanalyse (IMSA) zelf aan.

Van Dieren richtte IMSA in 1985 op en ontwikkelde zich tot deskundige met groot gezag op het gebied van milieu. De laatste jaren liep het aantal opdrachten van IMSA terug en kwam het bedrijf volgens Fryslân1 met een negatief saldo van €1,5 miljoen te zitten. Een belastingtegenvaller deed het bedrijf uiteindelijk de das om.

Van Dieren raakte recentelijk in opspraak, omdat hij met zijn bedrijf bezig was om compensatiegelden voor gaswinning op Terschelling los te krijgen van Tulip Oil. Daarmee wilde hij onder andere de Tonnenloods opstarten. Hij stopte met deze onderhandelingen na bedreigingen aan zijn adres.

IMSA had vijftien medewerkers, die volgens Van Dieren in de Leeuwarder Courant via hun netwerken wel aan het werk kunnen blijven. De curator werkt aan een mogelijke doorstart van het bedrijf. Zelf gaat Van Dieren van zijn pensioen genieten op Terschelling. “Ik ben 73 jaar. Het is mooi geweest”, zegt hij tegen Fryslân1. “Ik geniet nu van de Waddenzee. Er is niet zoveel bijzonders aan de hand. Het is een vervelende, maar een normale gang van zaken. Het is ondernemersrisico.”