Categorieën
Algemeen

Zoutwinning Waddenzee krijgt groen licht

Minister Kamp van Binnenlandse Zaken heeft besloten dat zoutwinning onder de Waddenzee toch mag. Dat meldt Omrop Fryslân.

In september 2014 maakte staatssecretaris Dijksma bekend dat Frisia Zout uit Harlingen toestemming kreeg om in totaal 20 tot 25 miljoen ton zout te winnen onder de Waddenzee. Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging tekenden vervolgens bezwaar aan en kwamen met de actie ‘Stop fout zout’.

“De zoutwinning veroorzaakt bodemdaling onder de voor vogels onmisbare Ballastplaat. Hierdoor loopt een gebied met een oppervlakte van circa 500 voetbalvelden de kans onder water te verdwijnen. Met een snavel van een paar centimeter heeft een vogel als de kanoetstrandloper dan snel het nakijken. Het voedsel dat de vogels nodig hebben om verder te trekken wordt onbereikbaar”, zeiden de natuurorganisaties vorig jaar.

“In de bodem van de Ballastplaat leven tot 300 nonnetjes per vierkante meter. Deze schelpdieren zijn een belangrijke voedselbron voor trekvogels. De extra zandsuppletie die wordt ingezet om bodemdaling te voorkomen, heeft mogelijk grote gevolgen voor de kwaliteit van de wadbodem. Het leven van de dieren in de wadbodem en van duizenden trekvogels wordt daarmee onnodig in de waagschaal gelegd.”

Minister Kamp heeft nu besloten dat zoutwinning onder het Wad toch door moet kunnen gaan. De organisaties konden hem niet overtuigen de vergunning in te trekken.

Volgens Omrop Fryslân gaat de Waddenvereniging de beslissing aanvechten bij de Raad van State. De vereniging vraagt daarbij wel om steun van de mensen.

-- Advertentie --