Categorieën
Algemeen

Zendmast Midsland mag blijven staan

De nieuwe zendmast van KPN in Midsland-Noord mag gewoon blijven staan. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden besloten.

De 40 meter hoge zendmast zorgt al jaren voor onrust onder de huisjeseigenaren. KPN kwam in 2011 met de plannen voor een mast. Een jaar later zorgde dat voor stevige discussie op het eiland. De huisjeseigenaren wilden de mast verbieden, maar de dekking op het midden en oostelijke deel van Terschelling was zo slecht, dat er zelfs gevreesd werd voor de veiligheid: 1-1-2 was lang niet overal bereikbaar.

In 2013 begon de KPN uiteindelijk met de bouw van de mast, tegenover ET-10 in Midsland-Noord. De huisjeseigenaren eisten een bouwstop voor de rechter, maar kregen dat uiteindelijk niet voor elkaar.

Begin dit jaar stapte een groep omwonenden, voornamelijk eigenaren van vakantiewoningen in het gebied, naar de rechtbank om alsnog afbraak van de mast te eisen.

Volgens de eisers was de motivering van de gemeente destijds niet duidelijk genoeg. Daarnaast lieten ze door een adviesbureau uit Groningen uitzoeken of de mast wel voldeed aan de welstandseisen. Ook een wetenschapper van de Technische Universiteit Twente deed onderzoek naar de KPN-straalpaal.

De rechtbank besliste echter in het voordeel van de gemeente en de KPN en zij hoeven de mast dan ook niet af te breken.

-- Advertentie --