Categorieën
Algemeen

Defensieheli te groot voor ziekenhuis Groningen

Dat defensiehelikopter type NH-90 een groot en onhandig apparaat is, was al bekend. Defensie noemt dat als één van de belangrijkste punten om te stoppen met het patiëntenvervoer vanaf de Wadden.

Maar het toestel is zó lomp, dat het Dagblad van het Noorden vandaag weet te melden dat de heli niet eens kan uitwijken naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

In de meeste gevallen gaan patiënten vanaf de Wadden per helikopter naar het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), waar de NH-90 wel kan landen. Maar soms is het nodig om een patiënt naar Groningen te brengen.

Uit het Dagblad v/h Noorden blijkt dat dit niet per helikopter kan. De heli van Defensie heeft een startgewicht van 10,6 ton, terwijl het dak van het UMCG maar 10 ton aankan.

Patiënten die toch naar Groningen moeten, worden per helikopter naar vliegveld Eelde nabij Groningen gebracht, waarna ze hun reis vervolgen met een ambulance. ’s Nachts vliegt de NH-90 zelfs niet verder dan het MCL, en moeten patiënten in de ambulance van Leeuwarden naar Groningen.

Woordvoerder Roel Barkhof van RAV Fryslân benadrukt in het Dagblad overigens dat dit niet geldt voor de levensbedreigende situaties. “Daar vliegt het MMT voor, het Mobiel Medisch Team. Dat is de eigen gele traumaheli van het UMCG”. Ook in twijfelsituaties wordt tegenwoordig direct die heli ingezet.

RAV Fryslân neemt binnenkort het patiëntenvervoer vanaf de Wadden over, waarmee de problemen met de NH-90 opgelost zijn. Die aanbesteding mislukte echter. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe aanbesteding rond is. Tot die tijd blijft Defensie de taken uitvoeren.

NH-90

Nieuwsheader: © Alan Wilson, Wikimedia Commons

-- Advertentie --