Categorieën
Algemeen

Verontwaardiging over Dellewalbaai

De Stichting Baai Dellewal is verontwaardigd over uitspraken van de gemeente Terschelling tegenover Omrop Fryslân.

Volgens de regionale omroep heeft de gemeente besloten de regie over probleemdossier Dellewalbaai weer in eigen hand te nemen. Over het gebied nabij West-Terschelling wordt al jaren gediscussieerd.

Hotelier Harry Westers wil zijn Hotel Schylge graag uitbreiden op de gemeentelijke grond naast het huidige hotel. Volgens Westers had hij al een intentieverklaring met de gemeente, toen de Stichting Baai Dellewal kwam kijken.

Die stichting wil met behulp van subsidies en crowdfunding de grond van de gemeente kopen en vervolgens behouden voor de natuur. De gemeente besloot daarop de plannen van Westers eerst in de koelkast te zetten. De hotelier reageerde met beslaglegging op de grond.

Volgens Omrop Fryslân kreeg de Stichting Baai Dellewal tot 1 juli de tijd om de plannen voor het gebied concreet te maken. B&W van de gemeente Terschelling twijfelen nu echter aan de haalbaarheid van het plan en vinden het niet langer financieel verantwoord niets met de grond te doen.

In een reactie laat de Stichting Baai Dellewal weten verontwaardigd te zijn over de uitspraken van de gemeente. “Bij ieder overleg met de Stichting stelt het College steeds weer dat men (op dit moment) geen uitspraken kan doen of plannen kan ondernemen, waarbij het beslag genoemd wordt als de oorzaak. Van de Raadsleden krijgen wij niet eens een reactie op een verzoek van ons om een datum voor overleg.”

“Verbazingwekkend dat het gemeentebestuur nu zonder enige belemmering over kan gaan tot het maken van plannen voor de bestemming van het terrein. Wij als eilanders voelen ons enorm aan de kant gezet, om niet te zeggen aan de kant geschopt. De Stichting wordt gewoonweg niet de mogelijkheid gegeven om aan een oplossing te werken, samen met de volksvertegenwoordigers. We hebben ook de afgelopen weken weer geen kans gekregen om voor de laatste raadsvergadering (23 juni) overleg te organiseren met Raad en College over uitstel van de deadline. De Stichting heeft op 26 augustus een eerstvolgende vergadering staan met het College. Zij zal hiervoor – ondanks de vakantie – dringend verzoeken om aanwezigheid van Raadsleden.”

In mei van dit jaar bleek dat het beslag op de grond door WestCord Hotels nog altijd stand hield. Volgens Persbureau Ameland is Westers, mede door de problemen op Terschelling, maar ook op Ameland, inmiddels “helemaal klaar” met de Waddeneilanden. Het is niet duidelijk wanneer de gemeente Terschelling precies met nieuwe plannen voor het gebied wil komen.

-- Advertentie --