Categorieën
Algemeen

“Nieuwe zeehondencrèche is overbodig”

De natuurverslaggever van de Leeuwarder Courant, Halbe Hettema, vindt de komst van een mogelijke zeehondenopvang op Terschelling overbodig. Dat schrijft hij op de opiniepagina van de krant.

Een groep eilanders, waaronder bekende zeehondenredder Hessel Wiegman, wil graag een eigen zeehondencrèche beginnen. Ze doen dat naar eigen zeggen niet alleen om minder zeehonden lange tijd te hoeven vervoeren, maar ook omdat ze de crèche in Pieterburen zelf niet meer vertrouwen.

Hettema is fel tegen. “Het is met de zorg voor zeehonden zo langzamerhand alsof ze het recht wordt ontzegd om te sterven. Er kan geen beest op het strand worden aangetroffen of het moet worden opgevangen, vol medicijnen worden gestouwd en in de watten worden gelegd om uiteindelijk weldoorvoed eens de vrijheid terug te krijgen”, stelt de journalist in zijn opiniestuk.

Volgens Hettema deden de crèches in de jaren tachtig, toen er nog maar zo’n 400 zeehonden over waren, goed werk. Nu zijn het er zo’n 15.000. “De laatste jaren is dat aantal vrij stabiel. Wellicht een teken dat de draagkracht van het leefgebied bereikt is, menen wetenschappers. Dat is dus bepaald geen populatie die nodig heeft dat zieke en verzwakte exemplaren worden opgelapt en worden teruggezet”.

Het openen van een nieuwe crèche op Terschelling zou volgens de journalist zelfs tegen internationale afspraken ingaan. Denemarken, Duitsland en Nederland kwamen in 2001 overeen dat ze terughoudend te werken zouden gaan met opvang: enkel kortdurende opvang voor dieren die door toedoen van de mens gewond zijn geraakt.

“Denemarken en Duitsland houden zich daaraan, Nederland deed het niet zolang Lenie ’t Hart de crèche in Pieterburen leidde”, stelt Hettema. Nu volgt de bekende crèche wel de destijds afgesproken protocollen.

“Als de overheid zich aan haar eigen beleid houdt, dan keurt ze de aanvraag van Terschelling af”, besluit de journalist zijn betoog.

Staatsbosbeheer

In een bericht op het eigen blog, heeft Staatsbosbeheer Terschelling ook gereageerd op het nieuws rond de zeehondenopvang op het eiland. De organisatie zegt zich zelf niet te bemoeien met het redden van zeehonden, maar wil wel als taxi dienen.

“De opvang van zieke zeehonden die op Terschelling gevonden worden, was de afgelopen weken veel in het nieuws. De huidige situatie is dat er op het eiland geen mensen zijn die zeehonden via de officiële manier opvangen om naar de boot te brengen voor opvang door Pieterburen. Staatsbosbeheer heeft geen wettelijke taak in de opvang. Wij eerbiedigen de wettelijke regeling en de daarvoor aangewezen instanties. De gezondheid van de zeehonden moet voorop staan”, aldus de organisatie.

“Indien dieren in nood moeten worden opgevangen, moet dit gebeuren door de bevoegde organisaties. In het geval van Terschelling komt het erop neer dat de wanneer wij gebeld worden omdat er een zeehond in nood is, wij het (taxi)vervoer naar de boot verzorgen. Deze zeehond wordt door Pieterburen opgehaald aldaar.”

-- Advertentie --