Categorieën
Algemeen

Beslissing over zeehondenopvang Terschelling komt binnenkort

Er komt binnenkort een beslissing over de nieuw op te richten zeehondenopvang op Terschelling, weet de Leeuwarder Courant te melden.

Vorige week werden er door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tien zeehonden in beslag genomen bij zeehondenredder Hessel Wiegman, die hij illegaal verzorgde. Wiegman weigert al enige tijd zeehonden naar de crèche in Pieterburen te sturen, omdat hij de nieuwe werkwijze daar niet vertrouwd.

Vanuit de omgeving en het hele land kon Wiegman rekenen op steun. Enige tijd geleden werd de Stichting Zeehondenopvang Terschelling opgericht met als doel een legale zeehondenopvang op het eiland te realiseren.

Volgens de Leeuwarder Courant laat het ministerie van Economische Zaken weten dat de staatssecretaris zich binnenkort over de aanvraag zal buigen. Voor de opvang moet een ontheffing aangevraagd worden van de Flora- en Faunawet.

“We zitten hier midden tussen de zeehonden. De mensen en de kennis hebben we hier ook al”, zegt Guus Schweigmann in de krant. “Door verstoring raken jonge zeehonden regelmatig hun moeder kwijt, waardoor ze niet meer worden gevoed en snel vermageren. Deze huilers kunnen op Terschelling ook heel goed worden opgevangen. Dat bespaart een hoop gesleep naar centra aan de vaste wal en terug”.

De Stichting heeft voorlopig het terrein van het Centrum van Natuur en Landschap op West-Terschelling op het oog voor de opvang van zeehonden. Op termijn wil het graag een locatie dicht bij de Waddenzee zien te realiseren.

-- Advertentie --