Categorieën
Algemeen

Patiëntenheli krijgt vaste standplaats in Leeuwarden

De provincie Fryslân heeft in een brief aan de FNP-fractie bevestigd dat de nieuwe patiëntenheli voor de Wadden een standplaats krijgt in Leeuwarden. De fractie had verschillende vragen gesteld over de beschikbare helikopterzorg in Fryslân.

Het dossier patiëntenvervoer Wadden is al enige tijd in het nieuws, nadat Defensie in 2014 bekend maakte te zullen stoppen met het inzetten van eigen helikopters voor de taak. Ruim een jaar geleden gingen de bekende helikopters met pensioen. De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân zou vanaf afgelopen zomer het vervoer overnemen, maar dat liep mis. De openbare aanbesteding liep spaak en de partijen kwamen er samen niet meer uit.

In de tussentijd bleef Defensie het patiëntenvervoer waarnemen, maar de NH-90 helikopter bleek hiervoor eigenlijk te groot. Momenteel heeft Defensie het vervoer uitbesteed aan de Kustwacht, die het vervoer waarneemt tot RAV Fryslân een nieuwe aanbesteding heeft afgerond. Naar verwachting zal dat aankomende zomer het geval zijn.

Tot nu toe was nog niet duidelijk gemaakt wat de vaste standplaats zou worden van de RAV-helikopter. Dit kon Leeuwarden zijn, waar voorheen de SAR-helikopters gestationeerd stonden, of vliegveld Eelde, de thuishaven van de traumahelikopter van het UMC Groningen. In de brief aan de FNP-fractie bevestigd de provincie Fryslân nu dat dit Leeuwarden zal zijn.

De provincie is van mening dat de patiënten op de Wadden er tegen die tijd flink op vooruit gaan. Op dit moment moet er voor ieder patiëntenvervoer een helikopter van de Kustwacht uit Den Helder komen.

-- Advertentie --