Categorieën
Algemeen

Ameland heeft grootste zonnepark van Nederland

Het grootste zonnepark van Nederland ligt dichterbij dan je misschien zou denken: op buureiland Ameland. De NOS schrijft vandaag over het vorig jaar gebouwde park.

Maar liefst 23.000 zonnepanelen liggen in een weiland nabij het vliegveld van Ameland. Genoeg panelen om de Amelander bevolking in rustige perioden van het jaar te voorzien van energie.

Het park is een initiatief van de gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie en Eneco. De bouw startte eind vorig jaar, inmiddels is het park in bedrijf en kunnen bewoners van het eiland investeren.

De Waddeneilanden hebben de ambitie zelfvoorzienend te worden in 2020. Het zonnepark op Ameland is een grote stap voor dat eiland om die ambitie te halen.

Op Terschelling zijn ook initiatieven om eigen energie op te wekken, zo werd recentelijk Terschelling Energie opgericht. Die coöperatie wil eilanders helpen zelf stroom op te wekken en opgewekte stroom, bijvoorbeeld van een boer met veel zonnepanelen op het dak, aan elkaar te verkopen in plaats van terug te leveren aan het energienet.

De 23.000 zonnepanelen op buureiland oogsten ook veel kritiek: natuurbeschermers en boeren zijn niet blij met het verdwijnen van een flink aantal hectares weiland, tevens broedplaats voor weidevogels.

Ook experts zien zonneparken op de grond niet als een goed idee. “Het mag geen vervanging worden voor zonnepanelen op daken en gevels”, zei Wim Sinke, hoogleraar en expert zonne-energie bij Energieonderzoek Centrum Nederland in Petten al eens tegen de NOS. “Want in een dichtbevolkt land als Nederland met weinig vrije ruimte valt het niet uit te leggen dat je lege daken en volle akkers hebt.”

Op Terschelling wordt momenteel vooral gewerkt aan zonnepanelen op daken. Zo onderzochten ondernemers eerder al of het mogelijk is gezamenlijke zonneparken op bedrijfsloodsen te realiseren.

Nieuwsheader: © Martin Abegglen, Flickr.com

-- Advertentie --