Categorieën
Algemeen

Tijdelijke vergunning voor zeehondenopvang Terschelling

Stichting Zeehondenopvang Terschelling en een stichting in Termunten krijgen een vergunning om tot 30 juni 2017 tijdelijk zeehonden op te vangen. Dat schrijft de Staatssecretaris van Economische Zaken vandaag aan de Tweede Kamer.

Plannen voor een zeehondenopvang op Terschelling kwamen naar buiten toen de bekende zeehondenredder Hessel Wiegman bezoek kreeg van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij namen tien zeehonden in beslag.

Wiegman verzorgde de zeehonden in zijn eigen loods, vanwege een conflict met de Zeehondencrèche Pieterburen. Veel zeehondenredders en Lenie ’t Hart, oprichter van de crèche, zijn het niet eens met de nieuwe koers die de opvang vaart en durven naar eigen zeggen geen zeehonden af te staan.

Staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, erkent de problemen vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris liet verkennende gesprekken voeren met de verschillende partijen. Hij laat weten dat de Rijksoverheid in overleg met de provincies verder wetenschappelijk advies gaat inwinnen over de opvang van zeehonden.

“Voor het advies zal ik onafhankelijke (internationale) wetenschappers vragen. De disciplines ecologie, dierziekten & zoönosen en dierwelzijn & ethiek zullen door de wetenschappers in samenhang worden beschouwd. Ik zal een proces inrichten waarin alle betrokken partijen hun inbreng kunnen leveren. Het advies zal dit jaar worden opgesteld en zal richtinggevend zijn voor het beleid, de praktijk, de regels en de aard van de opvang van zeehonden die met ingang van 1 juli 2017 zullen gaan gelden in Nederland”, stelt Van Dam.

In de tussentijd krijgen Terschelling en Termunten de gelegenheid om zelf een tijdelijke zeehondenopvang te openen. “Indien de twee nieuwe stichtingen investeringen doen, is dat voor eigen rekening en risico. Het opvangen van dieren is immers een particuliere aangelegenheid. De stichtingen kunnen geen rechten ontlenen aan deze ontheffing voor de periode na 30 juni 2017”, schrijft Van Dam.

Kamerbrief Beleid Opvang Zeehonden

Eindverslag Verkenning Zeehondenopvang 2015

-- Advertentie --