Categorieën
Algemeen

RAV Fryslân wint kort geding Waddenheli

RAV Fryslân heeft een door het Belgische Heliventure aangespannen kort geding gewonnen. Dat houdt in dat de aanbestedingsprocedure voor een nieuwe patiëntenheli voor de Wadden weer hervat kan worden.

Defensie is gestopt met het uitvoeren van patiëntenvervoer per helikopter vanaf de Waddeneilanden en het was de bedoeling dat dit vorig jaar overgenomen zou worden door een commerciële partij. Dat lukte echter niet, de aanbesteding van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Fryslân mislukte, waarover meer in het dossier is terug te lezen.

Het Belgische Heliventure spande eerder dit jaar opnieuw een kort geding aan tegen RAV Fryslân, met als doel de nieuwe aanbestedingsprocedure stil te leggen. Volgens de Belgen was de nieuwe aanbesteding namelijk niet wezenlijk anders dan de vorige. In september vorig jaar staakte het bedrijf juist een rechtszaak tegen RAV Fryslân, omdat die laatste partij aangaf een “wezenlijk andere” aanbesteding te gaan formuleren. Volgens Heliventure was de huidige aanbesteding slechts op details anders.

De rechter kiest echter de zijde van RAV Fryslân in dit kort geding. Volgens de rechtbank Noord-Nederland is de nieuwe aanbesteding wel degelijk voldoende anders dan de vorige en kan deze dus gewoon voortgezet worden.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de nieuwe heli per 1 augustus dit jaar zou vliegen en vanaf november ook ’s nachts. RAV Fryslân laat aan Omrop Fryslân weten dat de nieuwe heli nu waarschijnlijk pas per 1 oktober overdag inzetbaar is en vanaf januari 2017 ook ’s nachts. Tot die tijd blijft de Kustwacht de patiëntenvluchten uitvoeren.

-- Advertentie --