Zeehonden strand

Gemeente stelt grond beschikbaar voor tijdelijke zeehondenopvang

De gemeente Terschelling stelt voor een symbolisch bedrag een stuk grond beschikbaar voor het realiseren van een tijdelijke zeehondenopvang op het eiland, zo meldt Omrop Fryslân.

In maart van dit jaar kondigde staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam aan een vergunning voor een tijdelijke zeehondenopvang op Terschelling en in Termunten te verlenen.

Dit deed Van Dam nadat er commotie was ontstaan over een aantal zeehonden die door zeehondenredder Hessel Wiegman in zijn eigen tuin werden gehouden. Deze werden in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Wiegman liet daarna weten dat hij en andere zeehondenredders gedwongen werden tot het zelf opvangen van zeehonden, omdat zij de opvang in Pieterburen niet langer zouden vertrouwen. De staatssecretaris besliste vervolgens een tijdelijke vergunning te verlenen, in afwachting van een uitgebreider onderzoek naar de zeehondenopvang in Nederland.

Inmiddels heeft de gemeente Terschelling de Stichting Zeehondenopvang Terschelling een stuk grond op het bedrijventerrein aangeboden, weet Omrop Fryslân te melden.

De Stichting mag de grond huren voor €1,- per jaar. Voor nog eens €1,- mogen ze ook een aantal oude noodlokalen van de gemeente gebruiken. De grond is in eerste instantie voor de komende drie jaar beschikbaar, waarna de gemeente andere opties gaat overwegen.

De tijdelijke vergunning voor een opvang op Terschelling verloopt in juli volgend jaar al. De staatssecretaris hoopt tegen die tijd een beter toekomstbeeld voor de zeehondenopvang rond te hebben.