Categorieën
Algemeen

Arriva bestelt elektrische bussen voor eilanden

Openbaar vervoerder Arriva heeft een reeks elektrische bussen besteld voor op de Waddeneilanden. Ze moeten vanaf januari gaan rijden.

Begin dit jaar kreeg Arriva de vervoersconcessie ‘ZOWAD’, Zuidoost-Fryslân en de Waddeneilanden, gegund van de Provincie Fryslân. Op dit moment wordt Zuidoost-Fryslân nog bediend door Qbuzz, Vlieland, Terschelling en Ameland zijn al bekend met Arriva.

Eén van de voorwaarden voor het gunnen van de concessie was het milieuvriendelijk uitvoeren van busdiensten op de Wadden. Arriva gaat dit doen door met volledig elektrische bussen te rijden.

Bij busbouwer VDL heeft de vervoerder 18 elektrische exemplaren besteld. 14 bussen van 12 meter lang en 4 gelede bussen van 18 meter. Een deel van deze 18 bussen zal naar Maastricht gaan, maar het overgrote deel komt op de drie eilanden terecht. Op Schiermonnikoog wordt al een tijdje elektrisch gereden.

Alle bussen worden voorzien van een pantograaf, bekend van trams en treinen, waarmee ze snel opgeladen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld op een halte, of bij de garage. Hoe dit op de eilanden wordt ingericht is nog niet duidelijk.

Alle bussen krijgen een nieuwe huisstijl, ontworpen door Arriva en de Provincie Fryslân. De basiskleur wordt blauw, met daarop 250 gezichten van inwoners van Fryslân. Alle bussen worden voorzien van USB-stopcontacten en WiFi.

In Zuidoost-Fryslân neemt Arriva op 11 december van dit jaar de dienstregeling over, op de eilanden zal dit in januari 2017 zijn. De concessie loopt tot 2020, met een mogelijke verlenging tot 2022.

Bus Arriva (ZOWAD)
VDL-bus van Arriva in de nieuwe huisstijl. Foto: Provincie Fryslân, Facebook

-- Advertentie --