Zeehonden strand

Zeehondenopvang Terschelling nog niet in zicht

De realisatie van een zeehondenopvang op Terschelling verloopt stroef en komt mogelijk in gevaar. Dat weet Omrop Fryslân te melden vandaag.

In maart van dit jaar kondigde staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam aan een vergunning voor een tijdelijke zeehondenopvang op Terschelling en in Termunten te verlenen.

Dit deed Van Dam nadat er commotie was ontstaan over een aantal zeehonden die door zeehondenredder Hessel Wiegman in zijn eigen tuin werden gehouden. Deze werden in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Wiegman liet daarna weten dat hij en andere zeehondenredders gedwongen werden tot het zelf opvangen van zeehonden, omdat zij de opvang in Pieterburen niet langer zouden vertrouwen. De staatssecretaris besliste vervolgens een tijdelijke vergunning te verlenen, in afwachting van een uitgebreider onderzoek naar de zeehondenopvang in Nederland.

De gemeente Terschelling stelde deze zomer een stuk grond beschikbaar voor €1 per jaar en voor nog eens €1 extra een aantal oude noodlokalen daarbij.

Maar volgens Omrop Fryslân wil het nog niet vlotten met de plannen en is er nog steeds geen omgevingsvergunning geregeld door de gemeente. Joop Mulder, voorzitter van de Stichting Zeehondenopvang Terschelling, zegt tegen de Omrop bang te zijn dat de stichting op deze manier niet voor juni, wanneer de tijdelijke vergunning vervalt, genoeg duidelijk kan maken dat een permanente opvang op het eiland gewenst is.

Volgens Omrop Fryslân heeft wethouder Teun de Jong aangegeven met de partijen in gesprek te gaan, maar wilde hij verder niet reageren op de kwestie.