Categorieën
Algemeen

Kitesurfen mag toch ook in de winter

Kitesurfers op de Waddeneilanden hoeven niet langer te vrezen voor beperkingen in de winter, maar mogen het hele jaar door surfen. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

In het Waddengebied is kitesurfen door de uitgebreide natuurwetgeving in principe verboden. De grote vliegers en stuntende surfers zouden zorgen voor teveel onrust onder de vogels en andere dieren die rusten in het gebied.

Maar nabij Texel, Ameland en Terschelling zijn door Rijkswaterstaat gebieden aangewezen waar kitesurfen wordt gedoogd. Op Terschelling is dit het gebied net buiten de haven van West, tussen het Groene Strand en de vaargeul.

In een nieuwe versie van het Natura 2000-beheerplan hadden de daarvoor verantwoordelijke instanties opgenomen dat deze speciale kitezones voortaan in de winterperiode dicht moesten om de natuur extra rust te bieden.

Dit voorstel, zo schrijft de Leeuwarder Courant, wordt nu toch weer teruggedraaid na forse kritiek van surfverenigingen. Kitesurfen blijft daardoor het hele jaar mogelijk op het Wad. Vlieland en Schiermonnikoog hadden ook gevraagd om een gedooggebied, maar krijgen deze niet toegewezen.

Kitesurfen aan de Noordzeezijde van de eilanden is altijd toegestaan, hier geldt minder strenge wetgeving.

-- Advertentie --