Elektrische bussen - Sytse Schoustra

OV-chipkaart vanaf volgende week geldig op Terschelling

Volgende week dinsdag gaat de nieuwe dienstregeling in op Vlieland, Terschelling en Ameland. Daarbij wordt ook reizen met de OV-chipkaart op de eilanden geïntroduceerd.

De nieuwe dienstregeling is onderdeel van de vernieuwde concessie ‘ZOWAD’, Zuidoost-Fryslân en de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Ameland. Op de vaste wal ging die concessie al op 11 december in, de eilanden volgen op 10 januari. Maar de veranderingen betreffen niet alleen een nieuwe dienstregeling, ook wordt de OV-chipkaart een geldig vervoersbewijs op de Wadden, veranderen de lijnnummers en rijden er nieuw aangeschafte bussen.

Deze nieuwe bussen zijn 100% elektrisch aangedreven. Ze kunnen middels een pantograaf, bekend van tram en trein, op het haventerrein van West tussentijds opgeladen worden, zodat ze de hele dag mee kunnen. De standaard modellen, waarvan er inmiddels al een paar op het eiland zijn, zijn 12 meter lang en speciaal ingericht op het kunnen vervoeren van passagiers met (veel) bagage. Zo zijn er bijvoorbeeld ook drie deuren waarbij in- en uitgestapt kan worden om dat proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ze zijn ook makkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Naast de standaard modellen komen er ook nog gelede modellen van 18 meter. Deze zijn ook 100% elektrisch en worden naar verwachting ergens in maart geleverd. In Brabant rijden deze modellen inmiddels al wel rond. Alle bussen zijn voorzien van WiFi en USB-oplaadpunten om het de passagiers zo comfortabel mogelijk te maken, een eis van de Provincie Fryslân die voor de hele provincie geldt.

Arriva maakt van de gelegenheid gebruik om ook veranderingen aan te brengen in de lijnnummers. De huidige lijn 120, van West-Terschelling naar Oosterend en retour, wordt voortaan lijn 1. Op de Willem Barentszkade komt een nieuwe halte voor deze lijn, de eindhalte wordt De Wierschuur.

De buslijn van West-Terschelling naar Midsland aan Zee en West aan Zee, momenteel 121, krijgt lijnnummer 2. Deze bus rijdt ook via Midsland Noord, maar op momenten dat lijn 2 niet rijdt zal lijn 1 via die halte rijden. De nachtbus, momenteel lijn 122, wordt lijn 9. Aan de dienstregeling van de bussen zal niet veel veranderen, deze blijven aansluiten op de veerboten.

Tot nu kon er op de Waddeneilanden nog steeds alleen met contant geld betaald worden in het openbaar vervoer, maar daar komt nu verandering in. De OV-chipkaart wordt, na de landelijke uitrol in 2012, ook eindelijk op de eilanden een geldig vervoersbewijs. Hierdoor kunnen ook abonnementen, zoals bijvoorbeeld het Studentenreisproduct, op de eilanden gebruikt worden.

Nieuwsheader: © Sytse Schoustra, Twitter

Onderwerpen
 
-- Advertentie --