Categorieën
Algemeen

Financiering zonnepark Hee rond

De financiering voor de realisatie van een zonnepark nabij Hee op Terschelling is rond. Vorige week werd de laatste €180.000 in recordtijd verzameld.

Het zonnepark is een idee van Terschelling Energie, een vorig jaar opgerichte energie coöperatie voor en door eilanders. In totaal gaat het om een investering van €477.000.

Een deel daarvan komt uit eigen vermogen van de coöperatie en van eerder toegezegde subsidies. De laatste €180.000 moest opgehaald worden met de verkoop van obligaties van €300 per stuk. Dit bedrag werd binnen vier uur opgehaald. Alle benodigde vergunningen waren al binnen.

In totaal zullen er 1500 zonnepanelen geplaatst worden op drie schuren en een weiland nabij Hee. Deze panelen moeten ongeveer 400.000 kWh gaan leveren, voor zo’n 120 huishoudens op het eiland.

Terschelling Energie (TE) werkt samen met energieleverancier Vandebron om de stroom te verkopen. Leden van TE kunnen via Vandebron een contract afsluiten om de stroom van het lokale zonnepark af te nemen. Die energiemaatschappij staat erom bekend dat klanten zelf een windmolenpark, zonnepark of bio-installatie kunnen selecteren om stroom bij af te nemen. Het zonnepark op Hee komt alleen beschikbaar voor de leden van TE.

Netwerkbeheerder Liander zal begin 2018 starten met de aanleg van de benodigde kabels, waarna de zonnepanelen volgen. Op buureiland Ameland ligt een van de grootste zonneparken van Nederland, met maar liefst 23.000 panelen.

Nieuwsheader: © Martin Abegglen, Flickr.com

-- Advertentie --